Ruta Romànica de Sant Martí del Brull

Ruta Sant Martí del Brull

Sant Martí del Brull
Consagrada després del 1057, és d’una nau, i tenia tres absis.  Al segle XII, a la part de migdia, hi fou afegit un pòrtic i fou decorat l’absis amb la figura del pantocràtor, actualment conservada al Museu Episcopal de Vic.  Posteriorment s’hi afegí un campanar i capelles laerals que mutilaren les absidioles.  També s’obrí un nou portal al mur de ponent.
-  Està situada a la mateixa localitat del Brull a pocs Km de Seva.

Santa Maria de Seva
Esmentada l’any 952, la primitiva esglèsia fou construïda durant el segle XII.  El segle XVII se suprimí l’absis i s’allargà el cos de la nau per encabir-hi més capelles laterals.  El campanar té planta quadrada i presenta sis nivells d’obertures.  Una caracerística important és l’absència d’arcuacions, bandes i frisos en els seus murs.
-  Està situada al centre mateix de la població de Seva.

Sant Jaume de Viladrover
És una obra de principi del segle XII, amb l’absis renovat a principi del XX.  Fou erigida en parròquia independent el 1878.
-  S’ha d’agafar la carretera de Balenyà a Seva.  Tot just sortint de Balenyà, hi ha un trencall a la dreta, ben indicat, que porta directament a l’esglèsia.  S’hi pot arribar en cotxe.

Capella de Mont- Rodon

L’esglèsia es documentada el 1154 quan el noble Pere Ponç de Canovelles hi féu una deixa testamentària.  És un edifici d’una sola nau, capçada a llevant per un absis quadrat, refet al segle XVII en substitució del primitiu semicircular i cobert amb volta de canó de pedra.  El 1983 s’hi va fer una restauració que ha posat al descobert la base de l’absis semicircular primitiu.
-  Cal agafar la carretera de Balenyà a Taradell.  Al km 3,4, hi ha un trencall a mà esquerra, just abans del pont del riu de Gurri.  Seguint el camí engravat, a 1,3 Km, s’arriba al costat de Mont - Rodon.  S’hi pot accedir amb cotxe.

Capella de Sant Quirze de Subidarells
Es troba documentada l’any 989; l’edifici, refet cap al 1095 consta d’una sola nau amb un absis semicircular i coberta amb volta de canó.  Damunt la façana principal, hi ha un campanar de cadireta amb dues finestres.
-  S’hi arriba per la carretera que, de Taradell, va a Viladrau en la qual, tot just començada, es trobarà un trencoll a mà esquerra que porta a la urbanització de la Roca.  La capella és al costat d’una gran plaça d’aquesta urbanització, sobre el torrent de San Quirze.  S’hi pot accedir amb cotxe.


Campanar Esglèsia de Sant Genís de Taradell
De l’antiga esglèsia de Sant Genís, any 1076, resta solament el campanar, el qual després de la guerra civil va ésser restaurat sota la direcció de Puig i Cadafalch.  És de base quadrada i té cinc pisos.  Es troba reproduït al Poble Espanyol de Barcelona.
-  Carretera de Vic a Taradell.  Està situat al centre del poble.


Santa Eugènia de Berga
Erigida a mitjan segle XI i ampliada, al segle XII, amb un creuer, cimbori, campanar i portada.  Fou consagrada el 1173.  Des del 1931 és monument nacional i bé d’interès cultural.
-  Per arribar-hi cal agafar la carretera de Vic a Taradell.  El poble de Santa Eugènia de Berga es troba a 3 km de Vic.  L’esglèsia es troba al centre de la localitat.
Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 02/11/2020 16:50