Neix Ramats Montseny per millorar el sector agroramader i silvopastoral del massís i lluitar contra el canvi climàtic

Divendres, 5 de maig de 2023

El Brull, juntament amb Montseny i Tagamanent són els tres municipis que han promogut la creació d’aquesta associació público-privada que treballarà per millorar la producció ramadera, la biodiversitat i la prevenció d’incendis per un massís del Montseny més resilient. 

Fomentar i conservar el sector agroramader i silvopastoral del massís del Montseny, especialment a les comarques d’Osona i del Vallès Oriental, és l’objectiu principal de l’associació Ramats Montseny que s’ha presentat aquest vespre al Brull, un dels municipis que l’ha promogut i que en forma part juntament amb Montseny i Tagamanent.

La pastora Laia Aguilà Zueras, de Tagamanent, ha estat escollida presidenta de l’ens. “L’associació vol crear confiança per sumar i donar visibilitat a la importància que tenen els ramats i les pastures com a agents sòcio-econòmics cabdals per aportar valor i riquesa al territori”, ha ressaltat.

Ramats Montseny vol combinar la ramaderia extensiva i silvopastoral per obtenir beneficis en la millora de la producció dels ramats, en la biodiversitat, i en la prevenció d’incendis, tal com han expressat diversos representants de la ramaderia del Montseny i l’alcalde del Brull Pere Medina Serrahima, l’alcaldessa de Montseny Núria Masnou Pujol, i l’alcalde de Tagamanent Ignasi Martínez Murciano.

En una visió més tècnica, s’ha remarcat la importància de la gestió silvopastoral per afavorir la diversitat d’espècies al Montseny i l’estructura de la vegetació, la millora que suposa per retenir l’aigua i fixar carboni al sòl –de vital importància en moments de sequera com els que s’estan vivint-, el control de la biomassa combustible i l’impuls pel desenvolupament social i econòmic de les zones rurals per convertir el massís del Montseny en un territori més resilient.

Al mateix temps, es propulsa el desenvolupament social i econòmic en zones rurals, proporcionant llocs de treball i mantenint el paisatge amb alts valors culturals i recreatius. En aquest sentit, Ramats Montseny facilitarà informació i participarà en la convocatòria d’ajuts públics i d’altres accions que creïn riquesa ramadera, silvopastoral i forestal i mantingui l’assentament permanent de la població rural al territori

Darrera actualització: 5.05.2023 | 13:19