L’estudi de llarga durada de poblacions de papallones al Brull reprèn la seva activitat

Dilluns 04/05/2020

Després d'una aturada obligada per la pandèmia de la COVID19, la històrica sèrie de dades poblacionals de papallones diürnes del Brull ha pogut reprendre la seva activitat. El Brull compta amb un dels 113 itineraris actius de recompte de poblacions de papallones que formen part del projecte BMS (Butterfly Monitoring Scheme) coordinat pel Museu de Granollers.

L'any 2020 és l'onzè any consecutiu d'estudi a la zona del Torrent de Can Rovira a El Brull, on fins ara s'hi ha comptabilitzat més de 21.000 papallones de 82 espècies diferents. Les tres papallones més abundants són, amb diferència, l'Escac ibèric, la Bruna de prat i la Saltabardissa europea, molt fàcils de veure en grans quantitats de juliol a principis de setembre.

La durada de la sèrie de dades (11 anys) i la seva situació estratègica al Montseny han fet que El Brull hagi tingut preferència a l'hora de ser un dels primers llocs on s'ha reprès l'activitat, seguint estrictament les normes sanitàries per a la seguretat de tothom.

Les papallones són grans indicadors de l'estat i l'evolució d'un paisatge, i en el cas del Brull permeten fer una radiografia molt acurada d'alguns factors clau de l'evolució del paisatge i l'efecte que té sobre la biodiversitat. Amb el temps, les dades de les poblacions de papallones del Brull s'han anat convertint en un testimoni dels efectes negatius de l'abandonament de l'activitat agrícola i silvícola sobre una gran quantitat d'espècies animals i vegetals del nostre entorn.

Imatges i vídeos

papallonapapallona 2
Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 02/11/2020 16:50