Impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica

Dimarts 01/06/2021

Enguany s'implanta un nou tribut propi de la Generalitat de Catalunya: l'impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica, un impost verd alineat amb la fiscalitat ambiental que es promou des d'Europa, vinculat amb els objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030 i d'acord amb les recomanacions d'organismes com l'OCDE i la Comissió Europea, que coincideixen a apostar per la fiscalitat verda com una eina imprescindible davant la crisi mediambiental i d'emergència climàtica provocada per l'increment de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.

Davant la situació d'emergència climàtica que viu el planeta, i des del compromís amb el medi ambient, l'impost s'implanta amb una voluntat clara d'incentivar la reducció d'emissions de CO2 dels vehicles, que tenen un impacte directe en l'efecte d'hivernacle i l'escalfament global, i per tant, sobre la salut de la ciutadania.

El tribut s'aplica a turismes, furgonetes i motocicletes —sobre la base de les emissions de CO2 del 2020—, i es calcula que enguany afectarà 4,1 milions de vehicles i 2,1 milions de contribuents.

L'impost té un caràcter finalista. La recaptació es destinarà íntegrament al Fons climàtic i al Fons del patrimoni natural amb l'objectiu d'invertir en accions de millora de l'entorn i del transport públic, fomentar les energies renovables i els vehicles nets, i impulsar la mobilitat sostenible, la gestió dels parcs naturals i la recerca.

T'ajudem a tramitar-lo en dos minuts.

Consulta més informació a impostco2. gencat.cat.

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 01/06/2021 11:40