Guifi.net guanya els Premis Europeus de Banda Ampla

Dimarts, 17 de novembre de 2015
Guifi.net, la xarxa d'Internet que dona cobertura al municipi, guanya el premi al millor projecte en la categoria de “models innovadors de finançament, negoci i inversió” als Premis Europeus de Banda Ampla. 

És una de les cinc iniciatives d'arreu de la UE reconegudes en la primera edició d'aquests premis

El projecte català d'internet oberta Guifi.net ha obtingut el premi al millor projecte en la categoria de “models innovadors de finançament, negoci i inversió” als Premis Europeus de Banda Ampla. Aquest ha estat un dels cinc projectes guardonats aquest dilluns en el marc de la primera edició del certamen. Es tracta d'uns premis creats per reconèixer i difondre les iniciatives més innovadores en el camp de les telecomunicacions, la connectivitat i l'accés a internet d'alta velocitat. Els guardonats han rebut el premi de la mà del comissari europeu d'Economia i Societat Digital, Günter Oettinger, en una cerimònia a Brussel·les.

A més del projecte guifi.net, han resultat guanyadors el projecte alemany Breitband Nordhessen, en la categoria de reducció de costos i conversió; el RAIN II de Lituània, com a millor projecte, en la categoria d'impacte socioeconòmic i accessibilitat; el projecte holandès CAI Harderwijk, en la categoria d'accés obert i competència, i el projecte Stokab de Suècia, com a millor projecte en la categoria de visió de futur i qualitat de servei.

Els projectes guanyadors han estat seleccionats entre 48 propostes de 17 estats membres per un jurat de cinc experts internacionals dels sectors de banda ampla, telecomunicacions, sistemes, economia i gestió.

La xarxa de telecomunicacions Guifi.net es va començar a desenvolupar el 2004 com a iniciativa ciutadana que aconseguia fer arribar Internet on no era possible tenir-ne de cap més manera a través d'enllaços sense fils. Des d'aquell moment la infraestructura no ha parat de créixer i els darrers anys s'hi han incorporat trams amb fibra òptica. En paral·lel se n'ha desenvolupat un model econòmic basat en economia col·laborativa. Ramon Roca, president del Patronat de la Fundació guifi.net, ha valorat el reconeixement del premi “a dotze anys de treball” en la xarxa de comuns, una iniciativa que defensa Internet com a infraestructura i com a bé comú per a qualsevol persona.

Actualment la xarxa connecta més de 30.000 llars i ubicacions diverses, principalment a Catalunya, però també en altres llocs de la Península Ibèrica. A més, el projecte ha emprès col·laboracions amb iniciatives similars d'arreu del món. Però el seu origen es troba a Osona i, de fet, durant la cerimònia d'entrega de premis també han acompanyat als representats de guifi.net membres del Consell Comarcal d'aquesta comarca. “El fet de què guifi.net hagi pogut portar Internet a diversos municipis rurals es veu reflectit en què Osona és la comarca amb millor penetració de connexions a Internet a les llars, per damunt de la mitjana europea”, diu Carles Banús, alcalde de Tavèrnoles i membre de la delegació de l'àrea de comunicació i noves tecnologies al Consell Comarcal d'Osona.

Darrera actualització: 21.10.2022 | 08:43