Actiu el Pla d’informació i vigilància contra incendis

Dimarts, 27 de juny de 2023

Dimarts, 20 de juny es va presentar a Sant Llorenç Savall el Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona per a aquest estiu, que estarà en marxa fins al 31 d’agost.

Aquest any, el dispositiu posa en funcionament un nou model a l’Alt Penedès, Garraf i Vallès Occidental, que s’anirà estenent paulatinament a la resta del territori de la província, amb la finalitat d’anar avançant en la modernització del PVI. La idea és anar adaptant el Pla a la nova situació derivada de la sequera i dels efectes del canvi climàtic atenent les particularitats territorials.El nou model implica els agents locals, coneixedors del terreny i amb contacte molt directe i habitual amb la ciutadania, i separa més les funcions de vigilància de les informatives. Amb aquesta major distinció de funcions es pretén incidir amb més precisió en la vigilància i sensibilització per minimitzar les possibilitats de declarar-se un foc forestal. 

Participació de les ADF

Durant els dies i hores de perill alt i molt alt d’incendi (nivell 2 i nivell 3 del Pla Alfa, respectivament), s’activarà una unitat d’ADF a cada municipi de les tres comarques, amb la coordinació de la Federació d’ADF del Penedès-Garraf i la Federació d’ADF del Vallès Occidental. Les ADF realitzaran tasques de vigilància i informaran de les incidències detectades, com poden ser abocaments al medi natural o anomalies a la xarxa de punts d’aigua, i la Diputació de Barcelona en farà el seguiment fins a la resolució definitiva. El dispositiu garanteix un mínim de 1.000 activacions de vigilància preventiva en els dies de màxim risc d’incendi forestal.

D’altra banda, amb la participació de les ADF es pretén també reduir el temps de resposta per a la primera intervenció en cas de foc, punt cabdal per limitar-ne els efectes i essencial davant el canvi de comportament dels incendis, cada cop més virulents i ràpids, amb menys temps de reacció. La Diputació de Barcelona s’encarrega de la formació de les ADF i dona suport tècnic, material i econòmic de 24.430 euros per a cadascuna de les dues federacions d’ADF. També col·labora amb el Secretariat de Federacions i ADF de Catalunya amb 43.500 euros i la donació de 40 emissores per garantir les comunicacions.  

Agents cívics

Les tasques estrictament informatives les realitzarà un equip d’agents cívics que es distribuiran en sis unitats mòbils i un coordinador. Les funcions consistiran a sensibilitzar la ciutadania per evitar conductes de risc d’incendi forestal i s’intensificaran en aquells punts susceptibles de més perill per la concentració de persones al medi natural, com pot ser per la celebració d’esdeveniments.

Dispositiu ordinari

La resta de comarques de la província seguiran enguany el model dels anys anteriors. El dispositiu del 2023 disposa de 76 unitats d’informació i vigilància i 15 punts de vigilància fixa (torres de guaita) i compta amb 219 persones: 150 informadors, 30 guaites, 33 operadors de comunicacions i 6 responsables de control.

Els mitjans tècnics i humans es divideixen en tres sectors de prevenció: Metropolitana Nord (Vallès Oriental, Barcelonès i Maresme), Metropolitana Sud (Anoia i Baix Llobregat) i Centre (Bages, Berguedà, Moianès, Lluçanès i Osona). A cada sector hi ha centres de control ubicats principalment en instal·lacions de les seus de federacions d’ADF o ADF, que mantenen una comunicació contínua amb el centre de control central ubicat a Barcelona. El dispositiu té assignats, a més, operadors a la sala central del Cos d’Agents Rurals a Torreferrussa (Santa Perpètua de Mogoda).

El Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) compta amb la col·laboració de 275 ajuntaments, 124 agrupacions de defensa forestal (ADF), 9 federacions d'ADF del territori, el Secretariat de Federacions i ADF de Catalunya i altres administracions amb la finalitat d’evitar incendis forestals i limitar-ne els seus efectes. L’abast territorial és de 645.149 hectàrees agroforestals vulnerables dels 275 municipis i compta amb un pressupost d'uns dos milions d'euros

 

Darrera actualització: 1.07.2023 | 10:25